Groene vingers

Bijdragen aan een beter milieu. Maar hoe dan?

Om eerlijk te zijn: ik heb geen idee. Ik doe maar wat.

Dus als je hier bent voor absolute antwoorden, moet ik je helaas teleurstellen. Maar als je hier bent om net als ik uit te zoeken hoe je als ‘eenvoudige’ sterveling op kleine schaal verandering kunt maken, die wellicht op grote schaal echt telt, blijf vooral.

Ik ben dit blog begonnen, omdat ik de neiging heb om mezelf onder te dompelen in informatie over klimaatverandering in welke vorm dan ook. En als je die gewoonte eenmaal tot in de puntjes hebt ontwikkeld, ga je nadenken. Ik ben opgegroeid met het motto ‘een beter klimaat begint bij jezelf’ en ik vraag mezelf dan ook regelmatig af waar ik dan moet beginnen. Mijn middelen zijn beperkt, nietwaar? Ik woon in een huurhuis, dus heb niets te zeggen over de energie of zonnepanelen. Een elektrische auto? Te duur. Net als een normale auto overigens, maar het maakt de keuze niet makkelijker. En bovendien, zijn de echt grote maatregelen niet aan de overheid en het bedrijfsleven?

Controlfreak die ik ben, wil ik zelf wat doen. Een stem voor GroenLinks voelde goed, maar gezien de kabinetsformatie, niet goed genoeg. Ik werd vegetarisch en dat voelde ook goed, maar toch blijf ik mezelf afvragen: wat kan ik nog meer doen? Een betere wereld begint bij jezelf, maar alle EkoPlaza’s en groene labels in de wereld, maken me eerder in de war dan wijzer. Wat ik nu ga doen – en met jullie deel, want wie weet inspireert het jullie – is bijhouden welke groene keuzes ik maak. Dat betekent niet dat ik over een jaar in eigen gebouwde hut in het bos woon zonder elektriciteit en nooit meer in het vliegtuig stap. Het betekent wel dat ik bewuste keuzes ga proberen te maken binnen mijn mogelijkheden. Ik geloof in het principe dat een kleine handeling een serie evenementen kan veroorzaken die uiteindelijk leiden tot iets groters. Want het is soms lastig om vast te houden aan je principes als je niet direct kan meten wat voor positief effect het heeft. Ik kan niet in mijn eentje 100 procent groen zijn, maar voor nu: get green, or die trying.

 

 

Geef een reactie