Dááág waardeloze investeringen

Een oud-collega wees me ooit eens op het investeringsgedrag van banken. Want het is jouw spaargeld dat banken gebruiken om leningen en hypotheken te verstrekken aan consumenten en bedrijven. Banken verdienen dus geld aan jouw spaargeld en het geld van beleggers.

Nu moet ik twee dingen bekennen:

  1. Ik heb weinig, tot geen interesse in financiële zaken. Tenminste, niet de details ervan. Economie vind ik in grote lijnen interessant (het speelt tenslotte een grote rol in het gehele milieudebat en de wereld gaat er nogal lekker op), maar veel gedetailleerde achtergrondkennis heb ik niet.
  2. Ik ben absoluut geen financieel zwaargewicht. Mijn spaarrekening toont vaker minimale cijfers dan optimistische appeltjes voor de dorst. Iets met leven in het nu.

Bovenstaande in gedachten houdend, is het logisch dat ik nog nooit heb nagedacht over het investeringsgedrag van mijn banken. Ja, meerdere: ING (mijn eerste bank, nooit opgezegd), ABN Amro (overgestapt tijdens mijn studententijd) en Rabobank (voor mijn zakelijke transacties).

Beste bank van de klas
Nu slaat het hebben van 3 verschillende banken sowieso nergens op, maar over hun investeringsgedrag kun je beter ook niet naar huis schrijven: Nederlandse banken is een van de grootste investeerders in de massaproductie van vlees, eieren en zuivel. Niet bepaald sectoren (zeker niet als het om megastallen gaat) die het milieu ten goede komen.

Gelukkig bestaat er zoiets als de Eerlijke Geldwijzer (een initiatief van Oxfam Novib, Amnesty International, Milieudefensie, FNV, Dierenbescherming en PAX) die je snel een overzicht geeft van de banken en hoe ze scoren op verschillende vlakken; van dierenleed en milieubeleid tot gendergelijkheid en wapenhandel. Verdere verdieping un je vinden in de aparte thema’s. Daarnaast (en dat vind ik fijn) kun je je huidige bank feedback geven en van bank wisselen. Meteen handelen dus!

Voor mij waren de cijfers van de eerlijke geldwijzer genoeg om van bank te wisselen. Maar als dat voor jou niet geldt, kan het onderzoek van Lisa Stel van Bedrock je misschien van gedachten veranderen. Voor mij was ING als eerste aan de beurt. Een bezoek aan de bank met het verzoek om mijn rekening op te heffen, was genoeg. “Waarom gaat u ING verlaten?”, vroeg de medewerker aan mij. Ik besloot eerlijk te zijn: “Ik ben het niet eens met jullie investeringsdoeleinden.”

Er volgde geen praatje over hoe dat allemaal wel mee zou vallen noch probeerde hij me te overtuigen te blijven. Als er niets beters is om voor te strijden, kun je dat ook maar beter niet doen.

Eerlijker investeren
Toch veranderde er puur uit gemakzucht te weinig. Ik heb nog steeds een rekening bij ABN Amro en Rabobank. Dat vond ik toch frustrerend. En toen ik eenmaal ging samenwonen, wilde ik per se een gezamenlijke rekening openen bij een duurzame bank. De volgende stap voor mij (ons) was een rekening openen bij Triodos.

Triodos Bank heeft intern beleid voor het reduceren van uitstoot van broeikasgassen en verwacht ook dat bedrijven hun directe en indirecte uitstoot van broeikasgassen verminderen en daarover rapporteren. Ook verwacht de bank dat bedrijven de overstap maken van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energiebronnen. Triodos Bank sluit investeringen in olie- en gas en steenkolen uit. Daarnaast sluit het dieronvriendelijk bio-industrie en sluit het bedrijven uit die op enigerlei wijze dierenleed veroorzaken in het ontwikkelen van hun producten. Voor alle toelichting op de scores van Triodos bank kun je verder lezen op de Eerlijke Geldwijzer.

Mijn stap nu? Afscheid nemen van ABN Amro en de Rabobank. Een persoonlijke rekening openen bij Triodos is dankzij de overstapservice heel eenvoudig en ook voor zakelijke rekeningen kun je bij Triodos terecht. Dat is dus mijn schaarse spaargeld onderbrengen bij een bank waar ik me niet schuldig over hoef te voelen. En het is er bovendien maar één, da’s ook handig.

Geef een reactie