Selecteer een pagina

Waarom je moet kiezen voor een andere bank

Een oud-collega wees me ooit eens op het investeringsgedrag van banken. Want het is jouw spaargeld dat banken gebruiken om leningen en hypotheken te verstrekken aan consumenten en bedrijven. Banken verdienen dus geld aan jouw spaargeld en het geld van beleggers.

Nu moet ik eerlijk bekennen dat mijn kennis over economische zaken behoorlijk ondermaats is. Ik had dus nooit echt nagedacht over het investeringsgedrag van de banken waar ik tot een paar jaar geleden mijn geld onderbracht.

 

Beste bank van de klas

Nederlandse banken zijn een van de grootste investeerders in de massaproductie van vlees, eieren en zuivel. Niet bepaald sectoren (zeker niet als het om megastallen gaat) die het milieu ten goede komen.

Gelukkig bestaat er zoiets als de Eerlijke Geldwijzer (een initiatief van Oxfam Novib, Amnesty International, Milieudefensie, FNV, Dierenbescherming en PAX) die je snel een overzicht geeft van de banken en hoe ze scoren op verschillende vlakken; van dierenleed en milieubeleid tot gendergelijkheid en wapenhandel. Verdere verdieping un je vinden in de aparte thema’s. Daarnaast (en dat vind ik fijn) kun je je huidige bank feedback geven en van bank wisselen. Meteen handelen dus!

Voor mij waren de cijfers van de eerlijke geldwijzer genoeg om van bank te wisselen. Maar als dat voor jou niet geldt, kan het onderzoek van Lisa Stel van Bedrock je misschien van gedachten veranderen. Voor mij was ING als eerste aan de beurt. Een bezoek aan de bank met het verzoek om mijn rekening op te heffen, was genoeg. “Waarom gaat u ING verlaten?”, vroeg de medewerker aan mij. Ik besloot eerlijk te zijn: “Ik ben het niet eens met jullie investeringsdoeleinden.”

Er volgde geen praatje over hoe dat allemaal wel mee zou vallen noch probeerde hij me te overtuigen te blijven. Als er niets beters is om voor te strijden, kun je dat ook maar beter niet doen.

 

Eerlijker investeren

Ik koos om over te stappen op Triodos. Een eerlijke bank die geld investeert in duurzame projecten en initiatieven van bewuste ondernemers.

Triodos Bank heeft intern beleid voor het reduceren van uitstoot van broeikasgassen en verwacht ook dat bedrijven hun directe en indirecte uitstoot van broeikasgassen verminderen en daarover rapporteren. Ook verwacht de bank dat bedrijven de overstap maken van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energiebronnen. Triodos Bank sluit investeringen in olie- en gas en steenkolen uit. Daarnaast sluit het dieronvriendelijk bio-industrie en sluit het bedrijven uit die op enigerlei wijze dierenleed veroorzaken in het ontwikkelen van hun producten. Voor alle toelichting op de scores van Triodos bank kun je verder lezen op de Eerlijke Geldwijzer.

Daar zie je meteen dat de Volksbank uitzonderlijk goed scoort op alle punten. Dit is dan ook een goede keuze. Zeker omdat je daar naast een rekening ook meteen een creditcard kunt onderbrengen als je dat wilt. Handig om dat op één plek te hebben. Toen ik mijn keuze maakte, stak vooral Triodos met kop en schouders boven de rest uit. Laten we hopen dat ze nog wat schaven aan hun slechte rapoortcijfers en weer op alle vlakken goed scoren.

Nu hoor ik vaak dat mensen overstappen van bank ‘een gedoe’ vinden. Gelukkig is een persoonlijke rekening openen bij veel banken echt niet meer zo’n probleem. Bij Triodos is dat dankzij de overstapservice heel eenvoudig. Laat je dat je dus vooral niet tegenhouden!

Het lijkt misschien een minimaal gebaar, maar zie het zo: als je met minimale gebaren kan werken aan een betere wereld, dan is er weinig reden om het niet te doen.