Selecteer een pagina

Duurzaam smeren

Bodylotion, tandpasta, douchegel, wax, haarspray, make-up, crèmes, deodorant, scheerschuim… Ik kan nog wel even doorgaan, maar de gemiddelde badkamer is een (georganiseerde) chaos vol toiletartikelen. Lekker voor jou, iets minder voor het milieu. Waarom?

Plastic.

Microplastics zijn plastic deeltjes kleiner dan 5 mm en zit in veel cosmetica verwerkt. Vooral microbeads – plastic bolletjes van 5 µm tot 1 mm. De bolletjes worden gemaakt van verschillende soorten plastic: polypropeen (PP), polyethyleen (PE), polyethyleentereftalaat (PET), nylon, PTFE (Teflon) en polymethyl methaacrylaat (PMMA, plexiglas). Je ziet deze niet of nauwelijks, maar met het afspoelen komen die microplastics via het riool in het water terecht. Deze worden niet door rioolwaterzuiveringsinstallaties uit het water gefilterd en komen daarom terecht in onze wateren (plastic soup, je hebt er vast al eens van gehoord) en in de dieren die jij – als je vis eet – op je bord hebt liggen.

 

De Plastic Soup Foundation strijdt sinds 2012 als ijverig tegen het gebruik van microplastic in cosmetische producten en heeft een fijne lijst opgesteld met merken die 100% vrij zijn van plastic. Samen met Stichting de Noordzee onderhouden ze de succesvolle Beat the Microbead campagne. Ze zijn zelfs zo ver dat landen als de Verenigde Staten, Canada en Australië de microbead hebben verbannen.

 

Dit mag in de prullenbak

Merken die je in Nederland liever links wil laten liggen zijn onder andere Clearasil en Gilette. Maar ook veel producten van de HEMA, de Etos en de Kruidvat, Kneipp, Vichy, Bodyshop, Rituals Yves Rocher, Nivea, de Tuinen, Dove, Palmolive en nog veel meer. Check het zelf en de uitkomst zal je verbazen. Er zitten zoveel merken tussen waarvan je zou denken dat ze “natuurlijk” zijn (Rituals, de Tuinen en de Body Shop), omdat ze algemene zen-heid claimen voor jou, maar duidelijk niet zo voor het milieu. De hele Nederlandse lijst met producten die behoren tot de rode categorie kun je hier terugvinden. Of check het algemene overzicht.

 

Wat wél?

Alles leuk en aardig hoor, zeggen wat vooral niet mag, maar je wilt natuurlijk nog wel je tanden kunnen poetsen en met frisse haren de douche uitstappen. Kan prima hoor! De lijst met producten die je wél mag gebruiken is heel (heel!) lang, dus geen zorgen. Ze zijn daarnaast ook nog eens heel goed verkrijgbaar, niet geheel onbelangrijk. Denk aan Weleda (grote fan hier), Dr. Hauschka, Naissance, De Traay, en meer.

De laatste lijst is er een waarop alle producten staan die geen microbeads bevatten, maar wellicht wel microplastic – check het ‘zero’ logootje als je zeker wilt weten dat het helemaal vrij is. Daar staan ook alle bekende merken op, zoals Etos, De Tuinen, HEMA, Idyl, Kruidvat, Rituals, Lush etc.

Nu hoor ik je denken: maar net schreef je dat die merken juist niet goed waren voor het milieu? Klopt helemaal, maar dat geldt niet voor alle producten. Dat betekent niet dat je alle lijsten moet doorspitten om te kijken of jouw producten plastic vrij zijn, daarvoor heb je natuurlijk de app ‘Beat the Microbead‘, waarmee je producten kunt scannen op microbeads.