Selecteer een pagina

Duurzame kledingmerken

Online shoppen? Met deze duurzame kledingmerken wil je niet meer terug naar fast fashion. Tijdloos, beter voor het milieu en voor de mensen die eraan werken. 

1. Uniform for the Dedicated

Een mannenlabel en naar eigen zeggen gericht op ‘contemporary luxury for the conscious man – a careful selection of everyday wear featuring nature-friendly designs, including trousers, jackets, and jersey.’ Denk streetwear met Scandinavische invloeden en gemaakt van organisch, gerecycled en bio-based materiaal dat past bij het merk.

2. Veja

Veja is een sneakermerk opgericht door twee Franse sneakerliefhebbers die duurzaamheid voorop stellen. En als je goed om je heen kijkt, zie je behoorlijk wat mensen lopen op de schoenen. Maar ze doen nog meer dan sneakers, ze maken namelijk ook tassen en accessoires. Een deel van de collectie van Veja is vegan.

3. Toms

Herkenbaar aan de comfortabele schoenen in werkelijk alle vormen en maten, maar vooral goed voor mens en milieu.

4. Studio Jux

Studio JUx is je alternatief voor fast fashion en richt zich op het maximaliseren van sociaaleconomische impact en het zo klein mogelijk houden van hun ecologische footprint. Natuurlijk is dat lastig, maar ze streven naar het bieden van mode die ethisch verantwoord, eerlijk en betaalbaar is.

5. Rhumaa

“Het is onze droom om kunst, verhalen en cultuur dichter bij elkaar te brengen via mode en om jonge kunstenaars een platform te geven waar zij hun talent kunnen laten zien.” Daarnaast werkt Rhumaa aan een bewustere toekomst in de mode-industrie.

6. People Tree

Dit Engelse merk is pionier op het gebied van ethisch verantwoorde fashion. Door samen te werken met 50 Fair Trade-groepen in 15 landen, zorgt het label ervoor dat productie lucratief is voor de plaatselijke bevolking. Door gebruik te maken van biologisch gecertificeerd katoen, natuurlijke verfstoffen en gerecyclede materialen beperkt People Tree haar impact op de natuur.

7. Nudie Jeans

Alle Nudie jeans worden gemaakt van 100% organisch katoen en zo ontworpen dat ze lang meegaan, zodat jij lekker kan genieten van jouw favoriete jeans in plaats van steeds nieuwe de hoeven kopen. Nog beter: als je broek toch kapot gaat, fixen ze deze helemaal gratis.

8. MYOMY
Voor als je geen leer wilt dragen, maar wel houdt van de uitstraling: MYOMY. Duurzaam leerachtig design in tassen en accessoires, helemaal vegan.

9. Mud Jeans

Jeans zonder ecologische footprint dus goed voor je karmapunten, aldus Mud Jeans. Met zorg voor planeet, mens en dier. Ze hebben zelfs het lease jeans principe en dat is inderdaad zo goed als het klinkt.

10. MATT & NAT

Geen leer of andere dierlijke producten en elk seizoen ontdekken ze nieuwe manieren om duurzaam en ecovriendelijk te blijven. Dat betekent werken met gerecyclede materialen waaronder plastic flessen en fietsbanden.

11. KUYICHI

Duurzame materialen en leveranciers die eerlijk produceren, daar staat dit Nederlandse merk voor. Ze kwamen al snel uit op organisch katoen met een beter leven voor katoenboeren.

12. Kings of Indigo

Net als Nudie produceert dit merk jeans die lang meegaan met duurzame materialen. Met hun ‘Triple-R filosofie (Recycle, Repair, Reuse)’, proberen ze mensen te inspireren hun jeans te repareren of op andere manieren te gebruiken in plaats van weg te gooien. Dat doen ze door onder andere DIY video’s en visuals.

13. Goat.

“Sustainability is not sustainable if it’s not accessible” – Dat is het motto van Goat. Ze maken daarom collecties die toegankelijk, eerlijk en betaalbaar zijn. Al je basics vind je hier tegen fijne prijzen en met een schoon geweten.

14. Patagonia

In korte tijd is dit merk heel populair geworden en met een naam die verwijst naar een van de mooiste natuurgebieden in de wereld, moet je motto ook wel aansluiten bij het behoud van een gezonde planeet. Tijd, diensten en tenminste 1% van de opbrengst gaan naar milieubewegingen wereldwijd.

15. Filippa K

De ideologie van Filippa K is dat je met een paar mooie basics al een fijne garderobe kunt samenstellen. En dat klopt eigenlijk ook. Dus met wat minder en wat betere, duurzame producten van Filippa K, kom je al een heel eind.

16. Armed Angels

Armed Angels combineert eerlijke werkomstandigheden met duurzaam, kwalitatief materiaal en mooi design. Ze richten zich niet op tijdelijke trends, maar op moderne collecties die langer meegaan. Fair Fashion in plaats van Fast Fashion.

17. Miss Green Fashion

Met twee collecties per jaar ontwerpen ze bij Miss Green Fashion kleding die ze zelf graag dragen, allemaal duurzaam en ecovriendelijk uiteraard!

18. Yumeko

Dit fijne Amsterdamse merk doet niet aan kleding (badjassen daargelaten), maar wel aan de fijnste producten voor slapen en baden. Denk zachte handdoeken en bedlinnen.

19. Nude Label
Ondergoed van organisch katoen waarbij de aarde en de mensen die het maken zo min mogelijk negatief belast worden.

20. Organic basics
Ook een kledingmerk (vooral ondergoed/sokken) dat duurzaamheid tot in de laatste vezel van hun productieproces heeft doorgevoerd.

21. Nu-in Fashion
Een kledingmerk dat werkt met gerecyclede materialen en voortdurend zoekt naar hoe het duurzamer kan. Een mooi alternatief en betaalbaar!

22. Duurzame zoekmachine

Meer merken nodig zonder allerlei losse tabbladen te openen? Gebruik de duurzame kledingzoekmachine genaamd Project Cece of Scoon Store.

📷Andrej Lišakov