Selecteer een pagina

Waar goede intenties en goede doelen elkaar vinden

Elk jaar op 22 april is het Earth Day. Een dag om stil te staan bij wat de impact van ons handelen op de planeet is. Natuurlijk staan we daar liever elke dag bij stil, maar dat is niet altijd een optie. Denk daarom vandaag eens na over wat jij op dit moment kunt doen om je voetafdruk op de aarde te verkleinen. Bijvoorbeeld door het verminderen van single-use plastics of het beperken van bepaald consumptiegedrag. Daarnaast kun je goede doelen steunen die dag in dag uit werken aan het creëren van een gezondere planeet.

Hierbij een lijstje voor als je nog een stapje extra wilt (en kan) zetten, maar nog niet zo goed weet waar je moet beginnen:

 • Earth Today – Dit is een wereldwijd initiatief dat 50% van de aarde wilt beschermen om  deze gezond te houden. Voor 1,20 euro kun een vierkante meter natuur ‘kopen’ (met bewijs) op jouw naam. Daarvoor onderhouden ze contact met lokale natuurbeschermingsorganisaties. Nog leuker: je kunt jouw stukje grond digitaal bezoeken!

   

   

 • Greenpeace – Ongetwijfeld de bekendste in de lijst. Met hun acties bereiken ze vele bedrijven en overheden, en hebben ze hun seat at the table vrij direct verzekerd.

   

   

 • Friends of the Earth – Net als Greenpeace weet deze organisatie door actievoering bewustzijn te creëren en veranderingen door te voeren.

   

   

 • Rainforest Alliance – Ze beschermen kwetsbare natuurgebieden (en boeren) door met verschillende partijen samen te werken. Dat doen ze vooral door de gehele handelsketen van bepaalde producten die uit die gebieden te komen te verduurzamen voor zowel de communities als de natuurgebieden.

   

   

 • Earthjustice – Deze non-profit benadert het klimaatprobleem vooral vanuit de milieuwetgeving. Samen met sterke partners focussen ze zich op het beschermen van gezondheid, wildlife, schone energie en het aanpakken van de klimaatcrisis.

   

   

 • Union of Concerned Scientists – UCS bestaat uit een groep van bijna 17000 wetenschappers die data in kaart brengt en analyses maken om zo duidelijk te kunnen maken wat het probleem is en hoe we de oplossing moeten benaderen. Ze focussen op schone energieoplossingen, opwarming van de aarde en hoe we de groeiende wereldbevolking kunnen blijven voeden op een duurzame manier.

   

   

 • WWF – Ook een van de bekendere namen in deze rij, het Wereld Natuur Fonds. Vooral bekend van het beschermen van bedreigde dieren en de natuur, zet het WNF zich daarnaast ook veel breder in om de oorzaak van die uitsterving aan te pakken met langetermijnoplossingen.

   

   

 • Justdiggit – Met hun slagzin ‘Samen kunnen we de aarde afkoelen’ maakt Justdiggit (van Nederlandse bodem) duidelijk dat door het  vergroenen van Afrika ze de aarde weer wat minder warm krijgen. Hiervoor werken ze samen met lokale boeren en donateurs om dat mogelijk te maken. Je kunt vrij eenvoudig een boer sponsoren en zijn of haar proces volgen!

Dit zijn natuurlijk grote spelers. Wil je liever lokale initiatieven steunen, kijk dan eens wat er in je omgeving gebeurt. Wordt er een plastic opruimmiddag georganiseerd? Of kun je helpen bij de verspreiding van bewustwording in je directe kringen? De schaal waarop je je inzet kan verschillen, maar alle beetjes helpen! Succes!