Selecteer een pagina

Een (zo goed als) plasticvrije badkamer

 

Vaak als we denken aan plastic, denken we aan verloren flessen op straat, verstrikte zeedieren in overgebleven visnetten, microplastics en ga zo maar door. Dus op het moment dat je met je herbruikbare tas boodschappen doet, gaat het al goed, toch? Maar wat als je nu op een vrij laagdrempelige manier nog meer plastic kunt weren? Laten we eens beginnen bij de badkamer.

Als we kijken naar wat we consumeren op dagelijkse basis zien we dat we best wel wat producten in plastic verpakkingen gebruiken. Van zeep tot schoonmaakmiddel en zelfs van je paprika’s tot zakjes thee. Gooi dat allemaal op een hoop en je beseft hoeveel dat is. Dat is allemaal materiaal dat gefabriceerd moet worden (kost enorm veel energie) en afgebroken. En vooral dat laatste is een probleem. Plastic is moeilijk te recyclen en te verwerken. Als het al gebeurt, dan is dat een enorm intensief process, waarbij de verwerking ook limitaties kent. Zo krijgt het bijvoorbeeld niet de gewenste verpakkingskleuren die het zogeheten ‘virgin plastic’ kan krijgen. Veel bedrijven willen daar niet op inleveren.

Onderaan de eindstreep blijft plastic dus en lang zwerven in de natuur en is het een enorm vervuilend proces. Alle beetjes om er dus voor te zorgen dat je minder plastic gebruikt, helpen daarom. Dus ja, pak die herbruikbare boodschappentas (gebruik ’em alleen wel echt heel lang anders krijg je de energie die het gekost heeft zo’n tas te maken er ook niet uit) en pak die komkommer zonder plastic verpakking, maar kijk ook een kritisch naar je wat je nog meer gebruikt. Dit keer in de badkamer. Je zult zien dat je niet alleen plastic bespaart, maar afval over het algemeen.

 

1. Wattenschijfjes & wattenstaafjes

Dit is een van de meest eenvoudige swaps die je kunt maken. In plaats van wegwerpwattenschijfjes en -staafjes (die overigens in plastic verpakkingen komen) stap je over op wasbare van bijvoorbeeld Bamboozy. Er zijn verschillende soorten en maten. Hou je er niet van als er zwarte make-up in de witte schijfjes trekt? Kies dan voor zwarte wattenschijfjes.

 

2. Toiletpapier

Er zijn zoveel opties in toiletpapier (al was het aan het begin van de pandemie vooral ‘ieder voor zich’) dat de overstap naar een duurzame optie zo gemaakt is. The Good Roll maakt het je bovendien wel heel makkelijk. Wordt gewoon in abonnementsvorm naar je opgestuurd, geen plastic, gerecycled en ook nog eens kleurrijk (de buitenkant dan).

 

3. Tandpasta

Veel soort tandpasta bevatten microplastics en komen in plastic tubes. Daar zijn nu verschillende duurzame opties voor in de vorm van tandpastatabletten. Kijk bijvoorbeeld eens bij Smyle of Happy Tabs.

 

4. Zeep

Heb jij ook altijd zes verschillende flessen zeep in de douche staan? En dan nog een plastic handzeepje bij de wasbak? Niet alleen heel rommelig, maar ook best wel wat verpakking. Gelukkig zijn er enorm veel soap bars als alternatief. Zo heeft The Happy Soaps echt voor alles een soap bar, van shampoo tot conditioner en deodorant. Verder kun je terecht bij Dille & Kamille, Zeeplokaal of Lush. Bewaar je bars op een zeephouder en je voorkomt van die snotterige klontjes zeep op verschillende plekken.

 

5. Deodorant

Ook deodorant kan duurzamer. Zoals je hierboven las, kan het met een bar, maar als dat niet je ding is, zijn er ook opties voor hevulbare verpakkingen. Wild Deodorant of Relevant zijn goede opties. 

 

6. Menstruatieproducten

Ja, ook dit kan duurzamer! Sterker nog, de duurzamere opties zijn nog beter voor je ook. Met een menstruatiecup heb je namelijk geen risico meer op TSS en deze kun je tot 12 uur inhouden. Scheelt heel wat tussentijds gedoe! Daarnaast bestaan er period panties (Thinx is de meest bekende) en wasbaar maandverband kijk een op Cute Cotton). Het voordeel hiervan is dat het meer ademt in tegenstelling tot wegwerpmaandverband dat plastic bevat. En als duurzamheid niet genoeg reden is, bedenk dat hoeveel geld dit op de lange termijn scheelt. 

 

7. Scheren

Gebruik jij ook wegwerpmesjes die je regelmatig met houder en alles weggooit om te vervangen voor een nieuwe? Stap dan over op een safety razor. Ook deze kun je kopen bij Bamboozy (maar een Google zoekopdracht geeft nog veel meer resultaten). Het maakt gebruik van één mesje (minder irritaties) dat je af en toe vervangt en de houder gaat een leven lang mee. Scheerschuim kun je dan weer prima in de vorm van een soap bar aanschaffen! 

 

8. Toiletblok

Hier denk je misschien niet direct aan, maar als het over plastic gaat mogen we deze echt niet overslaan. De verpakking, de frequentie waarin je dit moet vervangen; het is nogal wat. Dat kan anders met bijvoorbeeld Toilet Tapes. Ruikt heerlijk en gebruikt 90% minder plastic dan reguliere toiletblokken.