Selecteer een pagina

 Een (zo goed als) plasticvrije badkamer

 

Vaak als we denken aan plastic, denken we aan verloren flessen op straat, verstrikte zeedieren in overgebleven visnetten, microplastics en overbodig verpakte groenten. Dus op het moment dat je met je herbruikbare tas boodschappen doet, gaat het al goed, toch? Maar wat als je nu op een vrij laagdrempelige manier nog meer plastic kunt weren? Laten we eens beginnen bij de badkamer.

Als we kijken naar wat we consumeren op dagelijkse basis zien we dat we best wel wat producten in plastic verpakkingen gebruiken. Van zeep tot schoonmaakmiddel en zelfs van je paprika’s tot zakjes thee. Gooi dat allemaal op een hoop en je beseft hoeveel dat is. Dat is allemaal materiaal dat gefabriceerd moet worden (kost veel energie) en afgebroken. En vooral dat laatste is een probleem. Plastic is moeilijk te recyclen en te verwerken. Als het al gebeurt, dan is dat een intensief proces, waarbij de verwerking ook limitaties kent. Zo krijgt het bijvoorbeeld niet de gewenste verpakkingskleuren die het zogeheten ‘virgin plastic’ kan krijgen. Veel bedrijven willen daar niet op inleveren.

Onderaan de streep blijft plastic dus lang zwerven in de natuur en is het een vervuilend proces. Daarom helpen alle beetjes om ervoor te zorgen dat je minder plastic gebruikt. Dus ja, pak die herbruikbare boodschappentas en pak die komkommer zonder plastic verpakking, maar kijk ook eens kritisch naar wat je nog meer gebruikt. Je zult merken dat je met wat kleine aanpassingen minder afval produceert. Op naar de badkamer!

 

1. Wattenschijfjes & wattenstaafjes

Dit is een van de eenvoudigste swaps die je kunt maken. In plaats van wegwerp-wattenschijfjes en wattenstaafjes (die overigens in plastic verpakt worden) stap je over op de wasbare variant van bijvoorbeeld Bamboozy. Er zijn verschillende soorten en maten. Hou je er niet van als er zwarte make-up in de witte schijfjes trekt? Kies dan voor zwarte wattenschijfjes.

 

2. Toiletpapier

Er zijn zoveel opties in toiletpapier dat de overstap naar een duurzame optie zo gemaakt is. The Good Roll is goede en ook nog eens heel leuke optie. Is het niet hun vrolijke branding en sociale doelstelling die je over de streep trekken, dan zal het gemak van de abonnementsvorm je vast overtuigen.  Nooit meer met een pak wc-rollen de straat over (doe dat maar op de camping) of paniek bij het laatste velletje. The Good Roll bezorgt wanneer je wilt een doos toiletrollen op je deurmat; zonder plastic, gerecycled en ook nog eens kleurrijk (de buitenkant dan).

 

3. Tandpasta

Veel soort tandpasta bevatten microplastics en koop je in plastic tubes. Daar zijn nu verschillende duurzame opties voor in de vorm van tandpastatabletten. Kijk bijvoorbeeld eens bij Smyle of Happy Tabs.

 

4. Zeep

Heb je ook altijd zes verschillende flessen zeep in de douche staan? En nog een plastic handzeepje bij de wasbak? Dit is niet alleen rommelig, maar als je het bij elkaar optelt zijn het ook veel plastic verpakkingen. Het alternatief? Soap bars. En die zie je tegenwoordig in alle soorten en maten. Zo heeft The Happy Soaps echt voor alles een soap bar, van shampoo tot conditioner en deodorant. Verder kun je terecht bij Dille & Kamille, Zeeplokaal of Lush. Bewaar je bars op een zeephouder en je voorkomt van die snotterige klontjes zeep op verschillende plekken.

 

5. Deodorant

Deodorant is een delicate kwestie. Je wilt tenslotte niet iets nieuws proberen om er een week of twee later achter te komen dat het eigenlijk niet werkt. Wat zijn je opties? Zoals je hierboven las, kan het met een bar, maar als dat niet je ding is, zijn er ook opties voor hervulbare verpakkingen. Wild Deodorant of Relevant zijn goede alternatieven. Een aanvullend voordeel is dat veel duurzame deodoranten geen aluminium bevatten en dat scheelt gele vlekken in je witte kleding. 

 

6. Menstruatieproducten

Ja, ook dit kan duurzamer! Sterker nog, de duurzamere opties zijn zelfs beter voor je. Met een menstruatiecup heb je namelijk geen risico meer op Toxic Shock Syndrome (TSS). Je kunt de cup maar liefst tot 12 uur veilig inhouden. Scheelt heel wat tussentijds gedoe! Daarnaast bestaan er period panties (Thinx is de meest bekende) in alle vormen. Liever maandverband? Kijk dan eens op Cute Cotton voor wasbaar maandverband. Het voordeel hiervan is dat het meer ademt in tegenstelling tot wegwerpmaandverband dat plastic bevat. En om dit helemaal een win-win situatie te maken: met herbruikbare producten bespaar je ook nog eens geld. 

 

7. Scheren

Gebruik jij ook wegwerpmesjes die je regelmatig met houder en al weggooit om te vervangen door een nieuwe? Stap dan over op een safety razor. Ook deze kun je kopen bij Bamboozy (maar een Google zoekopdracht geeft nog veel meer resultaten). Het maakt gebruik van één mesje (minder irritaties) dat je af en toe vervangt en de houder gaat een leven lang mee. Scheerschuim kun je dan weer prima in de vorm van een soap bar aanschaffen! 

 

8. Toiletblok

Hier denk je misschien niet direct aan, maar als het over plastic gaat mogen we deze echt niet overslaan. De verpakking, de frequentie waarin je dit moet vervangen; het is nogal wat. Dat kan anders met bijvoorbeeld Toilet Tapes. Ruikt heerlijk en gebruikt 90% minder plastic dan gewone toiletblokken.