Selecteer een pagina

Een schoon geweten

Schoonmaken. Niet mijn favoriete bezigheid, maar als ik het doe, dan wel goed. Ik ben ook opgegroeid met het motto: ‘als je huis naar een zwembad ruikt, heb je het goed gedaan!’ In feite hield dat in dat ik met opgeloste chloor in een emmer water aan de slag ging. Prima toch? Maar niet erg milieuvriendelijk. Gelukkig is dat alweer jaren geleden. Schoonmaken kan namelijk een stuk groener!

Voordat je met je goede voornemens je kastje onder de gootsteen (is er wel een andere plek om je schoonmaakspullen te bewaren?) leegruimt, moet je weten dat allesreiniger – welke je ook gebruikt – bestaat uit water en “gewoon zeep”. En alle zeep moet wettelijk goed afbreekbaar zijn in de waterzuivering en geen schade veroorzaken aan het oppervlaktewater. Dan zijn er nog de bekende leuzen als ‘ecologisch’ en ‘natuurlijk’ op de verpakkingen – die iedereen erop mag zetten. Dus laat je niet voor de gek houden. De groene keuze zit hem in andere zaken. Let op het volgende:

Oliën & Plastic

Voor het maken van zeep is er olie nodig. Afhankelijk van waar deze vandaan komt, kun je de betere keuze maken. Logischerwijs, wil je geen palmolie of sojaolie. Voor het verbouwen van deze oliën worden namelijk heel wat bossen gekapt zodat er palm- en sojaplantages aangelegd kunnen worden. Hoe weet je dan welk schoonmaakmiddel wel oké is? Let op het keurmerk van bijvoorbeeld Nordic Ecolabel, Ecogarantie en het Europees Ecolabel. Kies voor Ecover of Seepje (gewoon bij de supermarkt te verkrijgen) als je zeker wilt zijn van een “schone” keuze. Verder poppen de duurzame schoonmaakmiddelen als paddenstoelen uit de grond. Ken jij bijvoorbeeld de handige schoonmaaktabletten van bijvoorbeeld Klaeny en Everdrop al? Deze zijn niet alleen vegan, het scheelt je ook nog eens heel wat single-use plastic flessen, omdat je werkt met tabletten die je gewoon oplost in water. Je koopt eenmalig een (glazen) fles en vult deze steeds bij.

Oma’s tip

Mijn oma’s wisten het al: met een beetje azijn en soda kom je heel ver – ook handig in de strijd tegen fruitvliegjes. Gebruik dit in combinatie met allesreiniger en je krijgt je huis prima schoon, zelfs de lastige plekken. Gewoon even iets beter je best doen, goed laten inwerken, en regelmatig onderhouden. Kies je namelijk toch voor agressievere middelen als chloor, kalkreiniger, etc., dan vraagt de verwerking ervan door waterzuiveringsinstallaties meer moeite. Dit betekent meer CO2-uitstoot en het vernietigen van de bacteriën die de stoffen uit die schoonmaakmiddelen helpt afbreken.

Alle middelen die maar een beetje beloven “snel te reinigen” bevatten vaak agressievere bestanddelen dan gebruikelijke allesreinigers. Bovendien kunnen daar zuren inzitten die niet alleen milieuonvriendelijk zijn, maar ook irriteren bij het inademen en bij contact met de huid.

Duurzame sponsjes

De materialen waarmee je schoonmaakt, kunnen natuurlijk ook altijd wat milieuvriendelijker dan de bontgekleurde wegwerpsponsjes die je voor een euro overal op de kop kunt tikken. Verschillende websites bieden producten die net even wat duurzamer zijn. Gemaakt van gerecycled materiaal, natuurlijke materialen, en herbruikbaar.

De (af)was

We zijn allemaal bekend met de ‘ecoknop’ op de vaatwasser en de wasmachine. Gebruik dat programma. Ja, het duurt langer, maar het is uiteindelijk een stuk zuiniger. Laat ook vooral die vervuilende wasverzachter achterwege. Het is een luxe, geen must. Als je dan keuzes moet maken, dan is het overslaan van wasverzachter makkelijk gemaakt. Bovendien geldt met wasmiddel: doseren. Je hebt minder nodig dan je denkt. Gooi je kleding ook niet te snel in de was. Natuurlijk moet je na een intense sportsessie een was draaien, maar wollen truien, jeans en jassen hoef je echt niet regelmatig te wassen. Uithangen, jeans even in de vriezer (echt!), of eens in de zoveel tijd stomen; het is genoeg om de bacteriën te doden.

Wist je trouwens dat ook voor wasmiddel je genoeg alternatieven hebt dan de grote plastic fles met vloeibaar wasmiddel? Let je ook op het inperken van je (plastic) afval dan is  de Eco Egg echt een uitkomst. Daarnaast bieden wasnoten een duurzame oplossingen en zijn er steeds meer merken die werken met ‘wasdoekjes’. 

Gewoon een raampje open

Daarnaast moet je natuurlijk niet vergeten dat er nog wat kleine maatregelen zijn die ook helpen: koud water  gebruiken (werkt ook prima!), doseer door een sopje te maken in plaats van steeds overal allesreiniger op te gieten, probeer ook eens je toiletreiniger te verduurzamen (ik gebruik toilettapes), gooi lege verpakkingen bij het plastic afval, en zorg dat je schoonmaakwater in het riool terechtkomt via het toilet of de gootsteen, en niet via buiten in het grondwater. De beste tip die ik je overigens kan geven, is om veel te ventileren. Zelfs als het koud is. Natuurlijk zonder dat de verwarming op standje tropisch aanstaat. Goede ventilatie draagt positief bij aan het oplossen van allergieën en hoofdpijnen. Daar kan geen schoonmaakmiddel tegenop.