Nog meer schoon geweten

Schoonmaken. Niet mijn favoriete bezigheid, maar als ik het doe, dan wel goed. Daarom was ik altijd van de ‘als je huis naar een zwembad ruikt, heb je het goed gedaan!’ mentaliteit. In feite hield dat in dat ik met opgeloste chloor in een emmer water aan de slag ging. Prima toch? Maar niet erg milieuvriendelijk. Kan schoonmaken wel op een groene manier en zo ja, is het dan ook echt schoon?

Voordat je met je goede voornemens je kastje onder de gootsteen (is er wel een andere plek om je schoonmaakspullen te bewaren?) leegruimt, moet je weten dat allesreiniger – welke je ook gebruikt – bestaat uit water en “gewoon zeep”. En alle zeep moet wettelijk goed afbreekbaar zijn in de waterzuivering en geen schade veroorzaken aan het oppervlaktewater. Dan zijn er nog de bekende leuzen als ‘ecologisch’ en ‘natuurlijk’ op de verpakkingen – die iedereen erop mag zetten. Dus laat je niet voor de gek houden. De groene keuze zit ‘em in andere zaken. Let op het volgende:

Olieën

Voor het maken van zeep is er olie nodig. Afhankelijk van waar deze vandaan komt, kun je de betere keuze maken. Logischerwijs, wil je geen palmolie of sojaolie. Voor het verbouwen van deze olieën worden namelijk heel wat bossen gekapt voor het aanleggen van palm- en sojaplantages. Hoe weet je dan welk schoonmaakmiddel wel oké is? Let op het keurmerk van bijvoorbeeld Nordic Ecolabel en Ecogarantie. Kies voor Ecover of Seepje (gewoon bij de supermarkt te verkrijgen) als je zeker wilt zijn van een “schone” keuze.

Oma’s tip

Mijn oma’s wisten het al: met een beetje azijn en soda kom je heel ver – ook handig in de strijd tegen fruitvliegjes. Gebruik dit in combinatie met allesreiniger en je krijgt je huis prima schoon. Zelfs de lastige plekken. Gewoon even iets beter je best doen, goed laten inwerken, en regelmatig onderhouden. Kies je namelijk toch voor agressievere middelen als chloor, kalkreiniger et cetera, dan vraagt de verwerking ervan door waterzuiveringsinstallaties meer moeite; dit betekent meer CO2-uitstoot, en zelfs het vernietigen van de bacteriën die de stoffen uit die schoonmaakmiddelen helpt afbreken.

Alles wat maar een beetje belooft “snel te reinigen” bevatten vaak agressievere bestanddelen dan reguliere allesreiniger. Bovendien kunnen daar zuren inzitten die niet alleen milieuonvriendelijk zijn, maar ook niet fijn bij het inademen en als je het op je huid krijgt.

Duurzame sponsjes

De materialen waarmee je schoonmaakt, kunnen natuurlijk ook altijd wat milieuvriendelijkers dan de bontgekleurde wegwerpsponsjes die je voor euro overal op de kop kunt tikken. Verschillende websites bieden producten die net even wat duurzamer zijn. Gemaakt van gerecycled materiaal, natuurlijke materialen, en veelal herbruikbaar.

De (af)was

We zijn allemaal bekend met de ‘ecoknop’ op de vaatwasser en de wasmachine. Gebruik dat programma. Ja, het duurt langer, maar is uiteindelijk een stuk zuiniger. Laat ook vooral die vervuilende wasverzachter achterwege. Het is een luxe, geen must. Als je dan keuzes moet maken, dan is het overslaan van wasverzachter makkelijk gemaakt. Bovendien geldt met wasmiddel: doseren. Je hebt minder nodig dan je denkt. Gooi je kleding ook niet te snel in de was. Natuurlijk moet je na een intense sportsessie een was draaien, maar wollen truien, jeans en jassen hoef je echt niet vaak te wassen. Uithangen, jeans even in de vriezer (echt!), of eens in de zoveel tijd naar de stomerij; het is genoeg.

Alle beetjes helpen

Daarnaast moet je natuurlijk niet vergeten dat er nog wat kleine maatregelen zijn die ook helpen: koud water  gebruiken (werkt ook prima! Was ook nieuw voor mij), doseer gematigd door een sopje te maken in plaats van steeds overal allesreiniger op te gieten, gooi lege verpakkingen bij het plastic, en zorg dat het in het riool komt via toilet of gootsteen, en niet via buiten in het grondwater terecht komt. De beste tip die ik je overigens kan geven, is om veel te ventileren. Zelfs als het koud is. Natuurlijk zonder dat de verwarming op standje tropisch aanstaat. Goede ventilatie draagt positief bij aan het oplossen van allergieën en hoofdpijnen. Daar kan geen schoonmaakmiddel tegenop.